Detta kapitlet handlar om…
Kaffe
•
Choklad
•
Energidryck
•
Svart te
•
Kaffe • Choklad • Energidryck • Svart te •
Jag fick nog!!!
Två vanliga muggar om dagen drack jag, inte som den på bilden, utan vanlig storlek på muggen. Två!!! Det är inte så mycket kaffe så att jag skulle få sådana besvär, men det fick jag.
Jag drack en kopp på morgonen och en vid lunch och tro mig, jag var beroende! Jag var totalt fast. Hur jag vet det? Jo, de få gånger som jag missade lunch kaffet av någon anledning så började jag känna mig konstig vid 17 tiden. Susar i huvudet, lite yr, fick svårt att fokusera och fruktansvärt trött. Det kändes på riktigt som om jag höll på att bli sjuk. En fruktansvärt jobbig känsla, hela kvällen var förstörd och det var inte alltid jag kom på att kunna härleda det till bristen på kaffe.
Så fick jag höra på en podd att kaffe påverkade våra kroppar oerhört negativt och jag blev nyfiken. Innerst inne visste jag att min kropp inte alls ville ha kaffe (fast det var det enda den ropade efter två gånger om dagen) Så jag började min undersökning och här får du läsa vad jag kom fram till.
Kaffe denna livets dryck för så många, känner du igen dig? Kaffe kommer i så många olika former, svart kaffe, med mjölk, Latte, Cappuccino, Frappino, Macchiato, Espresso , Café au Lait eller min favorit som jag tror heter Chococoffee med kaffe och choklad … har du någon favorit?
Är du kanske en person som inte dricker kaffe utan väljer svart te eller någon energidryck när tröttheten kommer? Äter eller dricker du produkter som innehåller Guarana? Är du som jag som älskar choklad.. tänk dig för innan du läser det här avsnittet, det kan ändra din inställning till dessa produkter. Kanske upplever du att jag kommer trampa dig på tårna, för erkänn, kaffe, te, energidryck och choklad är något vi har svårt att leva utan.
“Omringad av giftormar”
Vi pausar frågorna lite och tar oss till savannen istället, du är omringad av giftormar och din stressnivå i kroppen maxas. När du väl kommit ur situationen och går några steg ser vi ytterligare ormar och vi vet nu att varje steg vi tar måste vi vara på vår vakt för att inte bli ett offer.
Du kan säkert förstå den adrenalin kicken som sker i din kropp för att hålla dig vid liv. Samma kick får du vid kaffe, svart te, choklad och energidricka ska vi knappt nämna i detta sammanhang då det är oftast så maxat och spelar i en helt annan liga.
Det värsta av allt är att vi är så vana att vi inte ens känner det längre, vi behöver det! Vad som händer i kroppen när vi får ett adrenalinpåslag? När kroppen inte längre fungerar utan sitt extra adrenalintillskott börjar vi känna oss trötta, simmiga i huvudet och till och med nästan sjuka. Vi tar då en kopp kaffe till, kanske på vägen till jobbet och vi kan jämföra detta med att medvetet lägga en skallerorm i baksätet av din bil? Varför vill vi göra det med våra kroppar?
Man kan uppleva hjärtklappning och ändå fortsätta dricka kaffe, giftet har fångat oss. Vi är beroende och att bli av med beroendet är så jobbigt att vi hellre skyller på jobbstress. Andra symtomer så som huvudvärk, yrsel, oro och ångest eller sömnproblem kan falla inom samma kategori, stress… eller? Tänk om vi skulle våga titta på vad kaffe egentligen gör för våra kroppar. Anthony Williams, Medical Medium var det som fick mig att öppna ögonen för vad kaffe egentligen gör i kroppen. Som den vetgiriga kvinna jag är valde jag att söka flera källor för att bekräfta hans innan jag tog något beslut om denna underbara morgondryck.
Koffein, vilken påverkan har det på kroppen?
Att googla runt innebär i mitt fall att jag läser på många olika sidor, men det är bara de sidor som jag känner har hög trovärdighet som jag lägger störst vikt på. Däremot kan jag inte undgå att se att samma information går att finna på många olika sidor. Kaffe får hjärtat att slå snabbare och blodtrycket stiger. Kaffet gör dig mindre trött när det når nervsystemet och adrenalinet kickar igång. Då vidgas pupillerna och luftvägarna. Enligt sidan KafferosterietKoppar.se som är experter på kaffe tar det sex timmar för en kopp kaffe att försvinna ur kroppen.
Adrenalin, vad är det egentligen? Axelson.se en av nordens äldsta friskvårdsskolor, de har en tydlig beskrivning av detta som jag sammanfattar. Adrenalin är alltså ett hormon som aktiveras vid stress, ett så kallat stresshormon. De skriver att en viss typ av adrenalin är bra, men att långsiktigt har det en negativa påverkan på kroppen. De beskriver samma symtom som koppar gör men utvecklar det något med att skriva att då luftvägarna slappnar av gör det att din andning inte blir lika djup.
Sidan, Steg för hälsa beskriver adrenalinets huvudsakliga uppgift är att förbereda kroppen för kamp eller flykt, något som bekräftar det som MM förmedlade. De skriver också att det saktar ner matsmältningen och även rörelser i tarmen.
Enligt karolinska institutet kan man kalla kaffe för en drog då ämnen i kaffet stimulerar nervsystemet, är beroendeframkallande och kan leda till abstinensbesvär. De skriver också att forskning visar att koffein har en positiv påverkan mot bland annat Alzheimers, Parkinson och vissa typer av Canser. De hänvisar även till en ny forskning som är gjord på en halv million människor i tio europeiska länder och där resultatet bland annat visar att 5-6 kroppar kaffe om dagen kan ha ungefär 30% minskad effekt på typ 2 diabetes. Även DN skriver den 26 sep-22 om denna forskning som något bra.
Det var nu jag börjar bli skeptisk
Låt oss djupdyka i hur en forskning går till. Enkelt förklarat, utgår det från en hypotes eller en frågeställning. Man undersöker den frågan man ställt sig och får ett resultat. I större studier finns det sponsorer som finansierar forskningen och som också ställer frågan. Detta innebär att det finns inte utrymme för att se allt för mycket åt sidorna för om du gör det kan du glida från ämnet och studien blir allt för stor. Som med allt annat handlar även forskningsvärlden om pengar och vem som sponsrar forskningen är oerhört viktigt. De tillåter naturligtvis bara frågeställningar som gynnar deras levebröd.
Vi vet alla att allt hänger ihop när det kommer till människan och våra kroppar, det är svårt att bara se till en sak och bortse från andra orsaker. Av den anledningen blir jag skeptisk till det jag nu läst.
Jag vill understryka att detta inte är tänkt som kritik mot olika forskningar eller studier som gjorts. Hela tanken med detta avsnittet är för dig att bli medveten och göra medvetna val. Jag lade ner en lång stund i att försöka finna sponsorerna bakom forskningen men insåg sedan att det inte är viktigt i detta sammanhang.
Mitt sökande ledde mig istället till 1177 där jag fick upplysa mig själv om typ 2 diabetes som jag har väldigt lite kunskap kring. Här läser jag att en orsak till typ 2 diabetes är stress.
Men vänta lite nu, adrenalin orsakar stresshormoner, hur kan då kaffe vara bra för typ 2 diabetes? Det stod också att man skall tänka på vad man äter och nu är jag ute på hal is, men med handen på hjärtat, det är ofta som jag har något gott till mitt kaffe. Det goda gynnar inte typ 2 diabetes. Tänk så bra alla i studien måste varit som höll sig borta från det för att forskningen skall få fram så fina resultat. Övervikt är också en orsak till typ 2 diabetes. Lägre matsmältning kunde vi läsa om hos Steg för hälsa. Åh andra sidan, att matsmältningen försämras kanske inte i sig är något problem om du rör på dig med den extra energi du får tack vare koffeinet. För det gör vi väl?
Det handlar om att ta medvetna beslut… inte att bli fanatisk!
Så om jag lägger ihop all denna fakta så kan det vara så att kaffe å ena sidan kan vara fördelaktigt för en del sjukdomar, men de negativa effekterna är talande. Jag har varit en nöjd kaffedrickare i över 30 år. Jag har verkligen älskat mitt kaffe och jag förstår om du upplever den här informationen jobbig, jag gjorde det. Jag stoppade huvudet i sanden ett tag, men en liten tagg såddes inom mig och efter ett tag var jag redo att släppa denna dryck som varit en så stor del av mitt liv. Jag vill ge mer till min kropp än det här. Jag är säker på att det finns andra livsmedel som är fördelaktiga för att förhindra Alzheimers, Parkinson, olika sorters Canser och typ 2 diabetes.
Betyder detta att du aldrig kan dricka kaffe? Nej, absolut inte. Jag ääälskar kaffesmaken och har svårt för att hålla mig helt borta från den och choklad skall vi inte tala om. Det är en svår sak för mig att sluta med. De förändringar jag gjort är att jag är mer medveten.
Min första tanke när jag valde att sluta var att se hur jag mår. Okej, jag mår faktiskt bättre,
min hjärna är skärpt hela dagen
och jag behöver inte tänka på att få den tröttheten som kommer då kaffet går ur kroppen. Min tanke var att så fort jag blir av med beroendet så kommer jag kunna ta lite kaffe när jag besöker andra. Så efter tre månader smakade jag en halv kopp kaffe och nä, det smakade inte bra alls. Så med det tog jag beslutet att min kropp faktiskt inte vill ha kaffe i den formen.
Däremot äääälskar jag och jag menar ÄÄÄÄLSKAR kaffeglass.
Det är lite snabb kaffe i en hel form glass och smakar ljuvligt, det tillåter jag mig då och då. Jag tror inte på att man skall bli för fanatisk med någonting. Men att bli mer medveten är inte detsamma som att man måste göra allt man lärt sig, det är att göra val och medvetet skapa andra goda i just ditt liv. Låt säg att du tar till dig informationen här men känner dig absolut inte redo att sluta med denna underbara livs dryck (kaffe, svart te, choklad, energidrycker eller produkter som innehåller Guarana) då ska du inte göra det. Du gör det när du känner dig redo, det betyder inte att du inte kan ta tillvara på informationen och hjälpa din kropp.
Kanske kan du minska på antal koppar och välja att leva så stress fritt liv som du kan för att minska adrenalin påslaget. Axelsons skriver att yoga, bra kost, massage, träning, andning och meditation motverkar adrenalin påslag i kroppen och när jag läste det så blev jag så lycklig. Mer yoga, meditation och mindfulness till våra kroppar.