Mindfulness Mat

Vad är egentligen mindfulness mat? Finns det ens något som heter så och i så fall… hur kan det påverka mig? Ja, det ska vi ta reda på idag och jag kommer dela med mig av saker från min kommande bok.

Sinnesnärvaro

Så skulle man kunna sammanfatta mindfulness mat. Det finns lite olika dimensioner i ämnet som jag tänkte förtydliga för dig idag.

Först går vi snabbt igenom vad mindfulness innebär.

Mindfulness är medveten närvaro. Att du är 100% i nuet med vad du än gör. Det kan vara att prata med dina barn, att planera en utflykt med din man eller gå en promenad. Vi har lätt för att zooma ut och tankarna går till jobb eller andra “måsten” vi har. Podd i öronen på promenaden skapar inte heller de 100% av återhämtning som mindfulness kan ge.

Det fina med mindfulness är att det inte behöver ta så mycket tid av dig. Allt från två minuter till hur länge du vill och orkar. Jag skriver orkar för det är lite krävande till en början att vara i nuet hela tiden och mota bort tankar som anser sig vara viktigare. Men vad kan vara viktigare än att prata helhjärtat med sina barn, man eller vän?


Jag skrev att mindfulness mat har två dimensioner, nu är det dags att gå igenom dem.

  1. Lätt, snabb och viktig

Mindfulness mat är maximal utdelning av din mindfulness. Här använder du alla dina sinnen samtidigt. Doft, smak, hörsel, syn och känsel. Precis som vanlig mindfulness tillåter du dig att zooma in i nuet och bara vara ett med det du äter eller dricker. Känn värmen från din kopp, doften, hettan mot läpparna, smaken i munnen och värmen som sprider sig i kroppen när du svalt din klunk med kaffe, te eller kanske varm choklad. Tro mig, ingen kommer märka om du zoomar in två minuter med din kopp i personalrummet. Sen kan du återgå till samtalen och du har haft en liten stund av återhämtning.

Axel Wennhall, författare till boken Meditation - ett inre äventyr gav mig en berättelse en gång.

Det var en munk och hans lärling som satt på var sin sten, åt var sin clementin och såg ut över landskapet.

Lärlingen var ivrig och frågade olika frågor som handlade om vad de skulle göra sen.

Munken svarade inte förrän långt senare.

“När du äter en clementin, så ät clementinen”


Talande. Fundera inte på det som ska komma sen eller det som har varit hela tiden. Planera istället in stunder då du aktivt tänker på det istället, men planera också in stunder när du väljer att bara vara i nuet. Jag vet, det är svårt, men också viktigt att du sätter lite gränser för dig själv och dina tankar. Det kan behövas lite träning för att på riktigt kunna sitta avslappnat och bara tänka på att äta en clementin, utan att det är ett krig inne i huvudet då du försöker mota bort tankarna. Men ta ett första steg, det är 100% mer än tidigare. Små steg är alltid närmre målet än om du inte gör något.

2. Gå all in och gör hela måltiden till återhämtning

När jag skriver all in så menar jag verkligen i allt! Du är ett när du skär maten, när du tillagar den och när du äter den. Du tänker också på vilken typ av mat du väljer att äta och på vilket sätt du äter den.

Vi kan återhämta oss hur mycket vi vill i själen och ändå känna oss stressade. Vi behöver tänka på hur vi behandlar våra kroppar också.

  • Ett sätt att minska stressen är medveten andning. Andas du fel så får inte hjärnan vad den behöver och du kan uppleva känslan av stress utan att vara stressad. Läs om andning HÄR.

  • Dricker du inte tillräckligt med vatten så blir koppen också stressad. Drick helst ljummet vatten, så får kroppen anstränga sig minst. Undrar du om du verkligen behöver vatten så är svaret till 99% JA! Hjärnan är den som först tar vatten från kroppen, därefter delar andra organ på resterande och om du känner dig törstig någon gång så ska du veta en sak. Törst är det kroppen signalerar sist av allt. När du känner törst är du uttorkad!

  • Men det räcker inte att dricka, alla cellerna i din kropp behöver få tillgång till det. Du behöver bra salt i din mat och vi behöver hjälpa lymfsystemet genom massage. Är du väldigt aktiv kanske inte detta är viktigt, men lever du som de flesta i Sverige idag, det vill säga en hel del stillasittande så behöver du hjälpa till. Våra kroppar är skapade för att röra på sig och när vi intar en stilla livsstil fungerar inte systemet lika bra.

  • Tuggar du inte maten ordentligt skapar du problem för matsmältningen och tarmarna. Du stressar alltså kroppen i onödan.

Jag hade äran att intervjua Bertil Wosk, grundaren av företaget Holistic för en tid sedan och här bjuder jag på en liten del av den intervjun.


“När du tuggar, sönderdelar du maten i mindre bitar och skapar en större yta som underlättar nedbrytningen", förklarade Bertil Wosk. Han poängterade att tugga maten har fler fördelar än att bara bryta ner den mekaniskt. "När vi tuggar maten stimuleras produktionen av saltsyra. Vi bildar ungefär 1,5 liter saltsyra per dygn, vilket är nödvändigt för att bryta ner maten så vi kan ta upp proteiner, vitamin B12 och mineraler – något många av oss har brist på."

Den främsta orsaken till brist på saltsyra är stress och att inte tugga maten ordentligt. "När du tuggar stimulerar du produktionen av saltsyra, gallan och tarmens peristaltik, vilket motverkar förstoppning. Du stimulerar också en hälsosam tarmflora. Hela matsmältningskanalen stimuleras av att tugga väl! Hoppar du över det, då hjälper det inte hur bra mat du än äter", betonade han.


Än så länge har jag bara tagit upp de lätta sakerna. Att äta mat som stressar kroppen mindre är den svåra delen.

Är du allergisk mot någon livsmedel så är det max stress för kroppen, det tror jag vi kan vara överens om. Men det där med olika dieter, vad man trivs med att äta osv är så väldigt individuellt och är därför svårt att gå djupare in på. Följer vi bara de grundläggande faktorerna som gör maten nyttig så har vi kommit långt.

  • Ren mat - det betyder att du ska kunna läsa i innehållsförteckningen om alla ingredienser och kunna skapa produkten hemma om du hade velat det. Det betyder att du behöver undvika processad mat. Den typen av mat innehåller små små mänger av onaturliga substanser som våra kroppar inte mår bra av. Livsmedelsverket godkänner produkterna för att nivåerna är så låga, men äter vi mycket av det så blir det för mycket för våra kroppar i alla fall. Det betyder att det inte alls är farligt att äta processad mat någon gång ibland, men försök att inte göra det dagligen.

  • Inte äta ute varje dag - Vi har ett galet högt saltintag i Sverige, ett saltintag av fel sorts salt. Genomsnittet av salt som svenskar konsumerar ligger på 8-12 g / dag. Livsmedelverkets rekommendationer är 5.75 OM vi äter vanligt bordssalt. Vanligt bordssalt innehåller inget nyttigt över huvud taget, det ger dig faktiskt bara dåliga värden hos doktorn senare i livet. Köp istället ett medelhavssalt, ex Himalayasalt och maten kommer smaka bättre dessutom.

  • Ångkokt mat är både lättare för kroppen att ta hand om och du behåller många nyttigheter. Vattnet kan du sedan använda till att vattna blommorna med. Win win för alla!

  • Drick två liter vatten per dag och gärna inte i samband med maten. Helst ska du inte dricka 30 min innan eller efter maten. Maten ska tuggas så mycket att du inte ska behöva dricka, men OM du nu ändå vill dricka (en vana som är svår att bryta), drick ljummet vatten! OBS! INTE FRÅN KRANEN!! Fyll halva glaset med kallt vatten och andra halvan från en vattenkokare.

Så vill du minska stressen i kroppen och ge din kropp en verklig chans att vila så har du fått lite tips vart du kan börja.

Min variant av

Buddah Bowl

Quinoa

Ångkokt Broccoli

Stekt sötpotatis

Kyckling

Bladspenat

Hummus:

  • I paket kikärtor

  • 1-2 pressade vitlöksklyftor

  • ½ tsk spiskummin

  • 2 msk citron

  • 0,5 dl olivolja

  • Himalayasalt och peppar efter smak

  • Mixa och klart


Nu har du fått mycket information och lite att jobba på tror jag :) För mig var det så i alla fall.

Med de bästa intentioner fixar jag mindfulness mat utan problem.. men när jag ska äta så ser det ibland ut såhär. Hungrig som en varg och när halva rätten är uppäten kommer jag på mig själv… ops.

Men vad gör väl det… vi är här för att lära eller hur :)

Sammanfattningsvis kan man ju säga att det finns en hel del vi kan göra för att minska stressen i kroppen, men låt inte det stressa dig!

Du behöver göra upp en plan och ta ett steg i taget. Välj ut ett av ämnena som känns bra för dig just nu och fokusera lite extra på det under en tid. När det faller sig naturligt så tar du nästa ämne eller kanske två av dem. Jobbar du sakta framåt är du alltid på väg mot målet.

Ta hand om dig.

kram Malin

Föregående
Föregående

Stress quiz

Nästa
Nästa

Återhämtning förhindrar utbrändhet